iPhone 4 Giriş;
Bu blogumda, siz değerli iphone kullanıcılarının çok işine yarayacağını düşündüğüm bilgiler vermeye çalışacağım. Neden mi? Çünkü iphone kullanıcılarının bir çoğu daha elindeki cihazın içinde ne cevherler yattığını bilmeden kullanıyor. Oysaki bu telefon diye kullandığımız alet neredeyse her işi yapabiliyor. Yemek pişirmek temizlik yapmak hariç. J Yemek pişirmeyi yapamıyor olabilir ama en azından bazı uygulamalar ile sipariş verebiliyor aslında.
Neyse konuyu daha fazla dağıtmadan devam edeyim. Bu ilk yazımda önce sizlere iphone 4’ü tanıtmak istedim. Elimizdeki cihazı ne kadar iyi tanırsak o kadar iyi kullanabiliriz. Unutmayın iphone sadece bir telefon değil, yaşamımızı kolaylaştıran bir yardımcı.
Bildiğiniz gibi Steve Jobs yeni ürünü iPhone 4 ü 7 Haziran 2010 tarihinde Worldwide Developers Conference 2010' da tüm dünyaya tanıttı. Ve daha Türkiye’ ye gelmeden çıktığı günden bu yana çok yankı uyandırdı. Ve ağustos eylül aylarında da piyasaya sürüleceği söylenmişti. Çıktığı ilk günden bu yana da yok sattı ve yok satmaya da devam ediyor. Bende bu arada boş durmadım ve bir tanıdığım sayesinde Amerika’dan hemen bir adet sipariş ettim.
Cihaz yine küçük ve Apple firmasına yakışır kalitede şık bir kutuda geliyor. 16 GB ve 32 GB modelleri ile piyasaya sürüldü. Aslında siyah ve beyaz renkleri ile tanıtımı yapıldı ama beyaz rengi henüz çıkmadı. Kutunun içerisinden ise bir adet usb kablo bir adet şarj adaptörü, bir adet kulaklık çıkıyor. Telefonu elinize aldığınızda 3G’ ye göre daha keskin hatları ile ön plana çıkıyor. Yandaki ve üstteki tuşların daha kaliteli olduğunu söyleyebilirim. Görünüm kısmında ise benim en çok hoşuma giden tarafı arka kasanın üzerinde cam kaplı olması. Çünkü eski iphone kullanıcılarının çoğu arka kapak çizilmesinden çok şikâyetçilerdi. Apple bu sorunu böylece çözmüş oldu sanırım. Ancak bu sefer de telefonu ufak bir çarpmada ön camı kırabileceğiniz gibi arka camı da kırabilirsiniz ve tamir masrafınızı arttırabilirsiniz, o yüzden çok dikkatli olmanız gerekiyor.
Telefonu ilk açtığımda ekran çözünürlüğündeki canlılık hemen göze çarpıyor. İşletim sistemi aynı olduğu için menüde herhangi bir değişiklik yok, ancak yeni özellikler eklenmiş durumda.
Kamera özelliğinden başlayacak olursak eğer, 5.0 MP fotoğraf çekme özelliği ile dikkatleri hemen üzerine toplayabilir. Ve ayrıca saniyede 30 kareli ve yüksek çözünürlüklü sesli kamera kayıt özelliği de mevcut. Ön panelinde de VGA kayıt özellikli yine bir kamerası da mevcut. Bu kamera ile FaceTime üzerinden Wi-Fi ile iphone lar arası görüntülü konuşma gerçekleştiriliyor. Yine arkada bulunan Led Flash özelliği ile karanlık ortamlardaki fotoğraf kalitesini oldukça arttırıyor. Son olarak fotoğraf ve video netleme özelliği de yine kaliteli resimler çekmenizi sağlıyor.
Retina ekran
3.5'' Geniş Ekran
Multi-Touch Ekran
960-640 Pixel çözünürlük
Ön ve arkada parmak izi bırakmayan oleophobic kaplama
Çoklu dil ve karakter desteği ise hızlıca sayabileceğimiz genel özellikler.
Pil durumu ise eski modellere göre biraz daha iyileştirilmiş durumda.
Şarj edilebilir Lityum-Ion Polimer Pil
USB ile bilgisayardan ya da prizden şarj adaptörü ile şarj edilebilir.
Konuşma Süresi 7 saate kadar 3G üzerinden
14 saate kadar 2G üzerinden
Standby süresi 300 saat
İnternet Kullanımı 6 saate kadar 3G üzerinden
10 saate kadar Wi-Fi üzerinden
10 saate kadar video oynatma süresi
40 saate kadar müzik çalma süresi ile de pil özelliği olarak hatırı sayılır olarak ön plana çıkıyor.
Evet arkadaşlar, bu iPhone 4 ü tanımak için anlatmaya çalıştıklarım daha bir başlangıç. Baştan aşağı bir makale yazmak herhalde çok uzun sürerdi diye düşünüyorum. İşte aslında işin en zevkli kısmı da tam burada başlıyor. Çünkü telefonunuza kendi istek ve taleplerinize göre 2. 3. parti uygulamalar ile tam bir asistan olarak görev aldırabiliyorsunuz. Biz de burada Jailbreak edilmiş veya edilmemiş telefonunuzda kullanabileceğiniz uygulama tanıtımlarını, püf noktalarını ve neyi nasıl yapacağınızı anlatmaya çalışacağız.